فناوری تولید انبوه آفت‌کش‌های زیستی

 

مشکلات و نواقص موجود و دلیل بروز مشکل:

استفاده از سموم شیمیایی در کشاورزی علی‌رغم تمام کاربردهایی که دارد و به امری رایج تبدیل شده است دارای مسائل و مشکلاتی نیز می‌باشد ترکیبات شیمیایی بعد از مدتی که استفاده می‌شوند به‌دلیل ایجاد مقاومت در آفت، از کارآیی­شان کاسته می‌­شود. از طرف دیگر این ترکیبات باعث تغییر در سلامت محصول و در نهایت سلامت مصرف کننده می‌­شوند که خود باعث ایجاد بیماری‌های مختلف در انسان و حیوانات شده و به محیط زیست نیز آسیب وارد می‌کند. همچنین با توجه به کمبود منابع آبی توسعه کشت‌های گلخانه‌ای در دستور کار دولت قرار دارد که با توجه به زمینه‌­ی صادراتی بودن بسیاری از محصولات گلخانه­‌ای، لزوم داشتن استانداردهای لازم جهت تضمین کیفیت و سلامت محصول امری ضروری است که این خود به‌صورت اجتناب ناپذیری استفاده از سموم شیمیایی را جهت مبارزه با آفات به حداقل می‌­رساند. امروزه کشورهای توسعه یافته به سمت استفاده از روش‌­های مدیریت تلفیقی آفات رفته­‌اند که کنترل بیولوژیک جایگاه ویژه­‌ای در آن دارد. عمده سموم شیمیایی که در کشور ما استفاده می‌شود وارداتی هستند و با توجه به تحریم­‌های اقتصادی و خروج ارز از کشور و نیز سلامت غذا و محیط زیست، تمایل دولت به حمایت از روش­های مدیریت غیرشیمیایی آفات به‌­ویژه کنترل بیولوژیک افزایش یافته است. هم­‌اکنون محصولات آفت‌­کش بیولوژیک به‌صورت محدود  توسط برخی شرکت‌ها در کشور تولید می‌­شود اما هنوز نیاز بازار در این زمینه بسیار قابل توجه می‌­باشد.

فراوانی/ حجم نیاز:

طبق آمار سالانه در کشور  12.5 میلیون هکتار تحت مبارزه شیمایی و فقط 2.5 میلیون هکتار تحت مبارزه غیرشمیایی است. با توجه به گستردگی محصولات کشاورزی اعم از زراعی و باغی و نیز توسعه کشت‌های گلخانه‌ای و لزوم صادرات محصولات و افزایش تقاضا برای محصولات سالم و ارگانیک، قطعا در صورت تولید این آفت‌کش‌های بیولوزیک تقاضای زیادی از سمت بازار وجود خواهد داشت.

ارزش مالی مسئله:

تا چند سال پیش استفاده از سموم شیمیایی به‌دلیل دریافت یارانه­، ارزان قیمت بود و تاثیر زیادی در افزایش هزینه تولید محصول نداشت. اما با توجه به آزاد شدن قیمت این ترکیبات، در حال حاضر هزینه تامین آن‌ها افزایش قابل توجهی یافته است و این خود منجر به افزایش قیمت تمام شده محصول شده است. از طزف دیگر تولید آفت کش‌­های بیولوژیک نیز خود روش نسبتا گران قیمتی است که قطعا استفاده از آن می­‌تواند هزینه تولید محصول را افزایش دهد اما با توجه به افزایش قیمت سموم شیمیایی، افزایش تقاضا برای محصول سالم و توسعه صادرات محصولات کشاورزی، استفاده از آفت‌کش­‌های بیولوژیک در کنترل آفات را توجیه‌پذیر نموده است.

راه حل فعلی:

در حال حاضر از سموم شیمیایی با برندهای مختلف که وارداتی هستند استفاده می‌شود و محصولات بیولوژیک اندکی در بازار کشاورزی کشور در حال استفاده می‌­باشد.

محدودیت‌ها و قیود:

از نظر دانش فنی محدودیت‌هایی برای تولید انواع آفت‌کش‌های بیولوژیک وجود دارد. از طرفی منافع خارج از قانون حاصل از واردات سموم شیمیایی ممکن است اجازه استفاده و توسعه آفت‌کش­‌های بیولوژیک در کشور را سخت کند. همچنین آفت کش­‌های شیمیایی به‌دلیل اینکه خیلی سریع عمل می‌کنند از نظر ذهنی اثرگذاری بیشتری بر جامعه کشاورز دارند درحالی‌که آفت کش­های بیولوژیک آهسته‌­تر اما پایداتر عمل می‌­نمایند و این می‌­تواند از نظر ذهنی بر کشاورز تاثیر منفی بگذارد.

برنامه‌ها، پروژه‌ها و اقدامات مرتبط:

تاکنون در سطح جهان آفت‌کش‌های بیولوژیک در کشورهای توسعه یافته ساخته شده و در حال بهره برداری است در ایران هم شرکت‌هایی از جمله در تهران و همدان بر روی تولید آفت‌کش‌های بیولوژیک در حال فعالیت تجاری می‌­باشند که دامنه فعالیت آن‌ها محدود است.

محصول/ راه حل پیشنهادی:

تولید فناوری آفت‌کش‌­های بیولوژیک (ارزان بودن، کارآیی بالا، بومی گزینی متناسب با شرایط محیطی و اقلیمی کشور، اثرگذاری سریع و پایدار)

 

جهت مشاهده آموزش ثبت‌ ایده/طرح در رویداد اینجا کلیک کنید.

جهت ورود به صفحه ثبت‌ ایده/طرح رویداد اینجا کلیک کنید.