طراحی و ساخت دستگاه‌های مکانیزه برداشت و پاک کردن گل زعفران

 

مشکلات و نواقص موجود و دلیل بروز مشکل:

فرآیند برداشت و پاک کردن گل زعفران در کشور ما و همچنین در جهان به‌صورت سنتی و با دست انجام می‌شود. در بحث برداشت به‌دلیل مسائلی مانند وجود ناخالصی‌هایی مانند برگ به‌همراه گل، سخت بودن تردد ادوات به‌دلیل نامنظم بودن سطح برداشت، آلوده شدن گل به‌دلیل نزدیک بودن به سطح زمین و تغییر خصوصیایت فیزیکی گل به‌دلیل تغییر شرایط آب و هوایی در ساعات مختلف مکانیزه کردن فرآیند برداشت امری بسیار دشوار می‌باشد. مسئله دیگر این است که به‌دلیل سله بستن زمین و نامنظم بودن سطح برداشت، وزن دستگاه باید به کجا منتقل شود؟ در دستگاه‌های پرتابل کوچک وزن دستگاه به نیروی انسانی منتقل می‌شود اما در ادوات مخصوص اراضی بزرگ نقطه تحمل وزن دستگاه از جمله مسائل مهم می‌باشد. از طرفی باتوجه به حساس بودن کلاله‌ها می‌باست برداشت مکانیزه به‌گونه‌ای باشد که به خود گل آسیبی نرسد و تلفات نداشته باشد. در بحث پاک کردن نیز از آن‌جا که معمولا این فرآیند توسط بینایی سنجی و یادگیری ماشین انجام می‌شود مهم‌ترین مسئله بحث برش و تعیین نقطه برش توسط کاتر می‌باشد که با توجه به ضربه کاتر معمولا گل‌ها بر روی نوار نقاله جابه‌جا شده و الگوی برش بهم ریخته و عملیات برش را با چالش مواجه می‌کند. همچنین سرعت عمل و ظرفیت دستگاه نیز حائز اهمیت می‌باشد.

فراوانی/ حجم نیاز:

به‌طور مشخص برآورد نگردیده است اما طبق سالنامه آماری 1400 سطح زیر کشت زعفران حدود 100 هزار هکتار می‌باشد. اگر هر 10 هکتار یک دستگاه برداشت بخواهد تقریبا 10 هزار دستگاه مورد نیاز می‌باشد.

برای پاک کردن گل نیز اگر به‌طور متوسط هر هکتار 600 کیلو گل بدهد و هر دستگاه بتواند در روز 60 کیلو گل پاک کند تقریبا 100 هزار دستگاه مورد نیاز می‌باشد.

ارزش مالی مسئله:

برداشت زعفران به‌طور متوسط 200 کارگر برای کل دوره برداشت می‌خواهد که اگر هر کارگر 200 هزارتومان حق‌الزحمه داشته باشد تقریبا 40 میلیون تومان هزینه برداشت هر هکتار می‌باشد. از طرفی پاک کردن گل نیز بدین گونه است که هر هکتار زعفران به‌طور متوسط 600 کیلو گل می‌دهد و هزینه پاک کردن هر کیلو گل به‌طور متوسط 35 هزار تومان هزینه کارگری دارد که برای هر هکتار معادل 21 میلیون تومان می‌باشد. در مجموع هر هکتار زعفران برداشت و پاک کردن گل محدودا  60  میلیون تومان هزینه دارد.

تقریبا در کل وسعت 100 هزار هکتار هزینه برداشت 6 هزار میلیارد تومان در سال هزینه دارد. که می‌توان گفت هر دستگاهی ساخته شود می‌تواند هم برای سازنده دستگاه و هم برای تولید کننده و هم برای خریدار ارزش اقتصادی خوبی را رقم بزند.

راه حل فعلی:

در حال حاضر برداشت و پاک کردن توسط نیروی انسانی و با دست انجام می‌شود.

مطالبات کلیدی:

مقاوم به تجزیه نوری، ضد جلبک، ضد باکتری، امکان انتقال مقادیری از O2 برای حفظ کیفیت آب و سلامت آبزیان، سایه‌اندازی نزدیک به 100 درصد، امکان ورود آب باران به استخر، عمر مفید 15 تا 20 سال، قابلیت جمع‌آوری آسان، عدم جذب آب و غرق شدن بر اثر سنگینی، شناور بودن و ماندن بر سطح آب با تغییر ارتفاع آب استخر از نیازهای اساسی این پوشش‌ها است

محدودیت‌ها و قیود:

شرایط آب‌وهوایی منطقه، وضعیت زمین از نظر توازن کشت و شیب زمین، آلودگی و خاک خوردگی گل زعفران به‌هنگام برداشت، بازه زمانی کم جهت تست کردن محصول به‌دلیل یک‌سالی بودن برداشت، ظرفیت جمع‌آوری گل توسط دستگاه در طول روز، اقتصادی بودن دستگاه، آموزش اپراتور دستگاه

استفاده از حداقل نیروی انسانی در زمان پاک کردن توسط دستگاه، سرعت عمل پاک کردن دستگاه در طول روز، ظرفیت دستگاه، ورودی دستگاه باید امکان وارد کردن حجم مشخصی گل را داشه باشد و نیازی نباشد کارگر به‌طور تک‌تک گل‌ها را بروی دستگاه بگذارد.

برنامه‌ها، پروژه‌ها و اقدامات مرتبط:

تاکنون برای دستگاه برداشت زعفران کارهای صورت گرفته است هم داخل ایران و هم در خارج ایران. ساخت دستگاه‌های داخلی تاکنون موفقیتی به‌همراه نداشته است در خارج از کشور هم مانند اسپانیا دستگاهی ساخته شده که در شرایط بسیار محدودی کارآیی دارد و به‌طور عمومی مورد استفاده قرار نگرفته است.

در خصوص دستگاه پاک کردن گل زعفران نیز در داخل کشور هم دستگاه‌هایی ساخته شده است مانند دستگاهی که توسط دانشجویان دانشگاه شریف ساخته شد که این دستگاه بسیار بزرگ است و حدود 2 میلیارد تومان نیز قیمت آن می‌باشد اما دستگاه همچنان مسئله برش را دارد.

محصول/ راه حل پیشنهادی:

طراحی و ساخت دستگاه‌های مکانیزه برداشت و پاک کردن گل زعفران

 

جهت مشاهده آموزش ثبت‌ ایده/طرح در رویداد اینجا کلیک کنید.

جهت ورود به صفحه ثبت‌ ایده/طرح رویداد اینجا کلیک کنید.