تولید کول‌های مقاوم و سبک برای احیا و بازسازی قنوات

 

مشکلات و نواقص موجود و دلیل بروز مشکل:

ریزش در کوره (مجرای) قنات به‌خصوص در مناطقی که ارتفاع خاک بالای مجرای قنات کم است، به‌دلایلی مانند عبور و مرور ماشین آلات کشاورزی رخ می‌دهد. در صورت ریزش خاک در قنات، مسیر مسدود شده و ممکن است آبدهی قنات کم و یا کاملا متوقف شود. در گذشته برای جلوگیری ریزش خاک مجرای افقی قنات استفاده از کول‌های سفالی، چوبی، آهنگی، سنگی رایج بود که تولید آن به‌علت مشکلاتی مانند پوسیدگی سریع، وزن زیاد، فرسایش سریع، کاهش مقاومت و زمان اجرای بسیار بالا، منسوخ شده.

کول‌های بتنی دارای وزن بالایی است و درنتیجه هزینه حمل و نقل بالایی دارد. همچنین امکان شکستن در حین جابجایی و انتقال به درون کوره قنات وجود دارد. جایگذاری آن سخت است و هزینه اجرا را بالا می‌برد از طرفی کول‌های پلی اتیلن با وزن کمتر وجود دارند اما قیمت بالاتری دارند که استفاده از آن‌ها در بسیاری موارد ممکن است از نظر اقتصادی مقرون به‌صرفه نباشد.

فراوانی/ حجم نیاز:

در استان خراسان 6000 رشته قنات وجود دارد که هر ساله احیا و مرمت می‌شوند و به این محصول نیاز دارند. طبق آمار جهاد کشاورزی در سال 1398 حدود 973 کیلومتر و  در سال 1399 حدود 426  کیلومتر لایروبی و مرمت و احیا قنوات صورت گرفته است.

ارزش مالی مسئله:

هر متر کول بتنی بسته به ابعاد قاعده و ارتفاع حدود 200هزار تومان است درحالی که هر متر کول پلی‌اتیلن حداقل 4میلیون تومان هزینه خواهد داشت.

راه حل فعلی:

کول‌های بتنی که دارای وزن زیاد و شکنندگی بالاست، کار نصب آن را سخت و هزینه‌بر می‌کند. حمل و نقل آن سخت و همراه با تلفات است و در مسیر انتقال به درون قنات نیز دچار خسارت‌هایی می‌شود.

مطالبات کلیدی:

مقاومت در برابر فشار، سبک بودن، اقتصادی بودن، مقاومت به پوسیدگی، مقاومت به فرسایش

محدودیت‌ها و قیود:

عدم ایجاد آلودگی‌های زیست محیطی در صورت باقی‌ماندن در زیر خاک

عدم رهایش مواد خطرناک برای محیط زیست، انسان و موجودات زنده که از آب قنات مصرف می‌نمایند.

برنامه‌ها، پروژه‌ها و اقدامات مرتبط:

کول‌های پلی‌اتیلنی و لوله‌های GRP که هزینه تولید بالایی دارند و از لحاظ اقتصادی مقرون به‌صرفه نمی‌باشد.

محصول/ راه حل پیشنهادی:

تولید کول‌های مقاوم و سبک برای احیا و بازسازی قنوات با استفاده از مواد معدنی و زیست‌ تخریب‌پذیر که در صورت ریزش درون قنات و یا مدفون شدن در دل خاک، اثرات مخرب زیست محیطی نداشته و به‌مدت در محیط باقی نماند.

 

جهت مشاهده آموزش ثبت‌ ایده/طرح در رویداد اینجا کلیک کنید.

جهت ورود به صفحه ثبت‌ ایده/طرح رویداد اینجا کلیک کنید.